KlussenKlussen

Wat zijn fenders en waar dienen ze voor?

Je hebt ze vast wel eens zien hangen, van die grote kussens langs een boot. Maar waarom hangen die kussens daar en waar dienen ze nu eigenlijk voor? Dat leggen we je uit in dit artikel. Benieuwd? Lees dan snel verder.

Wat zijn fenders voor je boot?

Fenders, ook wel bekend als stootwillen of stootkussens. Ze worden gebruikt als (lucht)kussen tussen de boot, waterkant en andere boten. Door deze kussens worden krassen of andere beschadigingen aan de zijkant van de boot voorkomen. Eigenlijk dus onmisbaar! De fenders zijn verkrijgbaar in diverse soorten, maten en kleuren. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Welke soorten fenders zijn er?

Cilindrische stootwillen

De cilindrische stootwillen zijn de bekendste en meest gebruikte soort. De stootkussens hebben aan beide uiteindes een oog en kunnen zowel horizontaal als verticaal opgehangen worden.

Bolfenders

Een andere veelgebruikt model is de bolvormige fender. Oranje of gele bolfenders kunnen ook gebruikt worden als ankerboei.

Ringfenders

De ringfenders zijn veelzijdig, zo kunnen ze gebruikt worden als bescherming aan de zijkant van de boot, maar ook als bescherming voor de boeg van de boot. Door de ringfender te vestigen voor het kluisgat van het anker wordt de boeg beschermd tegen eventuele klappen van het anker.

Opstap stootwillen

Een opstap stootwillen kan gebruikt worden als bescherming maar ook als opstapje bij een lage steiger of bij het overstappen van uit de bijboot.

Stootwil trappen

Ook de stootwil trap dient als bescherming maar ook als opstapje. Door de vorm van de trap kan er gemakkelijk van de bijboot naar de boot overgestapt worden.

Boeg stootwillen

Een boeg stootwil is ook wel bekend als kopleguaan. De kopleguaan wordt gebruikt om de boeg te beschermen bij kleine tot middelgrote boten. Bij boten met een extra steile boeg is er weer een andere variant verkrijgbaar.

Platte stootwillen

Ten slotte zijn er nog de platte stootwillen, deze modellen hoeven niet opgeblazen te worden doordat ze bestaan uit waterdicht schuim. Ze zijn ideaal te gebruiken als stootkussen maar kunnen ook gebruikt worden als zitkussen.

Wil je er helemaal zeker van zijn dat je boot geen schade oploopt? Dan kun je ervoor kiezen om een steigerfender te bevestigen aan de steiger. Hierdoor heb je alle mogelijke contactpunten beschermt.

Stootwil, fender of stootkussen beschermen

Je schaft een fender natuurlijk aan voor de bescherming van je boot maar dat wilt niet zeggen dat de fender niet beschermt hoeft te worden. De kussen zullen na verloop van tijd vies worden, het is belangrijk om deze dan ook zorgvuldig schoon te maken. Probeer je fenders niet schoon te maken met aggresieve middelen, deze poetsmiddelen kunnen het rubber aantasten.

Ga in plaats daarvan voor een stootwil hoes. Je trekt de hoes over de fender heen en kunt hem eenvoudig wassen wanneer hij vies is!

Terug naar Vakantie
Kentekencheck Carfix
Bekijk blogs per categorie
Lees ook eens: