KlussenKlussen

Alles wat je moet weten over geremde en ongeremde aanhanger assen

Als je ooit een aanhanger hebt gebruikt, weet je hoe handig ze kunnen zijn voor allerlei taken, zoals verhuizen of het vervoeren van grote spullen. Maar wist je dat de as van je aanhanger een cruciale rol speelt in hoe veilig en efficiënt je rit verloopt? Laten we duiken in de wereld van geremde en ongeremde aanhanger assen en ontdekken wat ze zijn en waarom ze zo belangrijk zijn.

Wat is een geremde aanhanger as?

Een geremde as is een as die is voorzien van een remsysteem. Meestal is dit een traditionele trommelrem. Er zijn ook geremde assen met hydraulische remsystemen of schijfremmen, maar deze zijn vaak duurder en vereisen aanpassingen aan het trekkende voertuig. Daarom zie je deze minder vaak op nieuwe aanhangwagens.

Bij een geremde as zorgt de oplooprem ervoor dat de remkabels de remschoenen tegen de remtrommel drukken wanneer je remt. Dit systeem zorgt ervoor dat de aanhanger zelf remt, wat de veiligheid aanzienlijk verbetert. Als de druk op de oplooprem afneemt, laten de remschoenen de remtrommel weer los. Een geremde as wordt geleverd met een remtrommel en de bijbehorende remschoenen, plus wielbouten.

Wat is een ongeremde aanhanger as?

Een ongeremde as heeft lagers maar geen trommelrem. Dit betekent dat de remkracht volledig van het trekkende voertuig moet komen. Daarom mag het maximale bruto laadvermogen van een ongeremde aanhanger meestal niet hoger zijn dan 750 kg tot maximaal 1050 kg. Anders zou de belasting voor het trekkende voertuig te groot zijn. De toegestane laadcapaciteit hangt af van de specificaties van je auto en staat vermeld in het kentekenbewijs.

Er zijn ook ongeremde assen met waterdichte lagers, wat handig is voor boottrailers die vaak in het water komen.

Waarom en hoe vervang je een aanhanger as?

Bij het vervangen van een as zijn er een paar belangrijke termen die je moet begrijpen:

  • Padmaat: De afstand tussen de bevestigingsgaten van de as op het chassis, gemeten hart-op-hart.
  • Spoorbreedte: De afstand tussen het midden van beide banden.
  • Flensmaat: De afstand tussen de buitenzijdes van de remtrommel, gemeten vanaf de vlakke buitenzijde zonder wielbouten en naafdop.

Het belang van een goede afstelling

Slecht afgestelde of niet-werkende remmen kunnen ernstige gevolgen hebben. Ze kunnen de remweg van het voertuig verlengen en ervoor zorgen dat de aanhanger gaat slingeren of zelfs omslaat. Langdurige druk van een aanhanger op de auto kan ook de remmen van de auto oververhitten en beschadigen. Daarom is het cruciaal om regelmatig de remmen van je aanhanger te controleren en goed af te stellen.

Nieuw of tweedehands?

Hoewel tweedehands assen goedkoper kunnen zijn, is het vaak beter om een nieuwe as te kopen. Nieuwe assen komen met garantie en je kunt erop vertrouwen dat ze in goede staat zijn. Als een as krom is en rechtgebogen wordt, vermindert de kwaliteit aanzienlijk, dus vervanging is meestal de beste optie.

Nog vragen?

Heb je nog steeds vragen over assen? Of zit je in dubio over welke as je nu moet hebben? Dan kun je bijvoorbeeld contact opnemen met met de klantenservice van Aanhangwagendirect.nl voor advies en een breed aanbod aan assen.

Terug naar Techniek
Kentekencheck Carfix
Bekijk blogs per categorie
Lees ook eens: