KlussenKlussen

Tips: werken met kunststof doe je zo!

Of je nu iets wil repareren of creatief bezig wilt zijn, iedereen heeft zijn of haar eigen reden om kunststof te lijmen. Maar wat is kunststof nu eigenlijk en hoe kun je dit het beste lijmen? Dat lees je in dit artikel.

Wat is kunststof?

Kunststof en plastic worden vaak door elkaar heen gebruikt, maar dit zijn twee verschillende materialen. Het is geen natuurlijke stof, maar een synthetisch vervaardigd materiaal. Kunststof kunnen we onderscheiden in drie vormen: thermoplasten, thermoharders en elastomeren. Thermoplasten smelten bij verhitting. In tegenstelling tot een thermoplast blijft een thermoharder hard wanneer deze verhit wordt. De naam elastomeren zegt het eigenlijk al maar dit zijn elastische kunststoffen. Van deze verschillende kunststoffen zijn diverse afstammelingen. Bijvoorbeeld HPL/Trespa, dit is een High Pressure Laminate welke onder hoge druk geperst wordt. Neem maar eens een kijkje naar de verschillende Trespa platen, deze zijn slagvast en krasbestendig. Deze platen worden gebruik als decoratie of als vervanger voor hout.

Kunststoffen lijmen: hoe doe je dat?

Deze decoratieve toepassingen zoals wand- of geveldecoratie met Trespa kun je ook gemakkelijk zelf maken! Wil je weten hoe? Lees dan zeker verder. Het lijmen van kunststoffen gebeurt in vijf stappen. Je begint met de oppervlakken die je wilt lijmen schoon te maken, vervolgens breng je op één van de oppervlakken een dun laagje lijm aan, de oppervlakken druk je nu stevig tegen elkaar aan. Het kan dat er nu wat lijmrestjes geknoeid zijn, veeg deze weg voordat de lijm hard wordt. Wanneer de bovenste stappen afgerond zijn dient de lijm uit te harden, voor het beste resultaat raden we aan zo’n 8 uur te wachten.

De juiste lijm kiezen voor kunststof

We weten nu hoe we kunststof moeten lijmen. Maar met welke lijm moeten we hiervoor kiezen? Wanneer je je hebt bedacht om kunststof te lijmen is het belangrijk om op zoek te gaan naar de juiste lijm. Bij de foute lijm kun je een zwakke hechting creëren of het voorwerp nog meer beschadigen. Om er achter te komen van welk type kunststof het product gemaakt is kijk je op de verpakking of het label naar het recycle-symbool. In of onder dit symbool staat een cijfer, letter of combinatie.

Heeft jouw product het cijfer 6 of lettercombinatie PS, wordt dit aangeduid met polystryreen. In dit geval kun je het beste lijmen met modelbouwlijm of een lijmsoort als Pattex Special Polystyreen. Bij kunststof met de markeringen 2, 4 of 5 heb je een artikel dat veel moeilijker te lijmen is. Lijm die hier speciaal voor ontwikkeld is bijvoorbeeld 3M Scotchweld DP-8005. Kunststoftypes 7 of 9 kun je lijmen met een secondelijm of epoxylijm.

Kun je geen recycle-symbool vinden? Dan zijn er diverse andere manieren om te achterhalen welk soort lijm je moet gebruiken. Zoek online maar eens naar jouw product, grote kans dat jij de benodigde informatie vindt over jouw product.

Terug naar In en om het huis
Kentekencheck Carfix
Bekijk blogs per categorie
Lees ook eens: