KlussenKlussen

Elektrisch rijden: de voordelen op een rij 

Steeds meer mensen stappen over op elektrisch rijden. Om te beoordelen of elektrisch rijden bij jou past, is het belangrijk om op een rijtje te krijgen wat dit precies betekent en wat de voordelen zijn. Want hoe gaat elektrisch rijden precies in zijn werk? Waar moet je allemaal rekening mee houden? In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten.

Hoe lang duurt het opladen? 

Het klopt dat elektrische auto’s minder ver kunnen rijden dan een brandstofauto op benzine. Wanneer je echter voornamelijk korte ritten rijdt, dan hoeft dit geen enkel probleem te zijn. Het opladen gebeurt namelijk vooral wanneer je stilstaat of in de nacht. Er zijn enorm veel openbare laadpunten in ons land. Er is dus altijd wel een geschikte plek om je accu op te laden. Ook gebruiken veel mensen een laadpaal thuis. Dit is mogelijk wanneer je over een privé parkeerplek of een garage beschikt. 

Het is een feit dat opladen langer duurt dan tanken, maar in de praktijk sta je minder lang stil. Dit omdat het opladen voornamelijk plaatsvindt op momenten dat je de auto toch niet gebruikt. De accu opladen duurt bij een traditionele laadpaal tussen de vier en tien uur. Als je een snellader gebruikt, duurt dit ongeveer twintig tot veertig minuten. Dit is echter vooral noodzakelijk wanneer je langere ritten rijdt en dan is dit direct een goed moment om even een pauze in te lassen en de benen te strekken. 

Belastingtechnische voordelen 

De aanschafprijs van elektrische auto’s ligt momenteel nog iets hoger dan van een traditionele brandstofauto. Dit schrikt sommige mensen af. Daartegenover staan wel enkele grote belastingtechnische voordelen. Bovendien hoef je geen benzine meer te tanken, wat ongelooflijk veel geld scheelt. Daarnaast kun je bij de aanschaf van sommige elektrische voertuigen in aanmerking komen voor een subsidie. Hetgeen de aanschafprijs flink drukt. Het is daarom goed om van tevoren uit te zoeken waar je wel of juist geen recht op hebt. Zo weet je zeker dat je geen financiële voordelen misloopt. 

Automaat rijden 

Elektrische auto’s worden standaard met automaat geleverd. Als je momenteel nog in een schakelauto rijdt, dan kan dit best wel een beetje wennen zijn. De ervaring met automatisch rijden is toch heel anders. Wanneer je hier eenmaal aan gewend bent, zullen de voordelen echter al snel duidelijk worden. Het is veel rustiger rijden. Zeker wanneer je vaak grote afstanden rijdt of vaak in de file staat. 

Elektrisch rijden is de toekomst 

De meeste autofabrikanten zijn er inmiddels van overtuigd dat elektrisch rijden de toekomst is. Of dit ook voor jou interessant is, hangt van verschillende factoren af. Bijvoorbeeld de afstanden die je rijdt en of er goede voorzieningen voor elektrische auto’s bij jou in de buurt aanwezig zijn. Als je overweegt om een elektrische auto te kopen, is het slim om de voor- en nadelen voor jezelf op een rijtje te zetten. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kun je een weloverwogen beslissing maken. 

Terug naar Auto's
Kentekencheck Carfix
Bekijk blogs per categorie
Lees ook eens: