KlussenKlussen

Disselkist voor je aanhanger

Een disselkist, disselbak, disselbox, hoe je het noemt maakt niet uit, de functie is het veilig op kunnen bergen van jouw losse materialen. Met een disselkist kan je makkelijk een slot of je spanbanden veilig een plekje geven, zo ligt het ook niet los in de kofferbak. Je kan disselkisten kopen van aluminium of kunststof, de verschillen ga je in deze blog lezen. Een disselkist van aluminium is bijvoorbeeld sterker maar ook wat zwaarder dan een disselbox van kunststof.

Wil je jouw voorbord openhouden? Koop een disselkist met geringe hoogte!

Aluminium disselbox

Het grootste voordeel van aluminium disselkisten is dat ze niet roesten. Verder zijn ze supersterk maar natuurlijk daardoor ook wat zwaarder dan kunststof disselbakken. Doordat deze disselboxen zo sterk zijn, zijn ze ook ideaal voor het opbergen van wat zwaarder materiaal zoals gereedschappen. Om met een gerust hart wat duurdere klus materialen in de disselkist te kunnen leggen zijn er opties voor een slot op de disselbak, dit maakt het nog iets veiliger. Een disselbox van aluminium is ook handig op een vouwwagen of boottrailer, zo kan je ook visspullen etc. meenemen. Verder zijn de aluminium disselkisten in verschillende maten verkrijgbaar.

Disselkist kunststof

De kunststof disselkisten zijn relatief licht en er is een mogelijkheid om deze als onderbouw te monteren, dit betekent dat ze niet bovenop de dissel komen maar eronder. Een bekend voorbeeld hiervan zijn de Stabilo disselkisten, sommige hiervan hebben inhammen aan de zijkant zodat ze makkelijk te monteren zijn aan het chassis van de aanhanger. De Stabilo heeft ook een geïntegreerd slot met afdekkap die het slot tegen vuil en water beschermd.

Ben je opzoek naar een goede waterbestendige disselkist? Dan raden wij de Profibox Plus aan. De Profibox Plus disselkist is gemaakt van kunststof en IP55 gekeurd. Water heeft bij deze disselkist geen schijn van kans door de overlappende deksel en de verhoogde binnenrand, ook is roestvorming niet aan de orde doordat deze disselkist gemaakt is van kunststof. Hieronder staan de voordelen van een kunststof disselkist in een opsomming beschreven:

  • Relatief licht
  • Roest maakt geen schijn van kans
  • Volledig waterdicht
  • Geschikt voor onderbouw

Disselbak montage

Hoe past een disselkist nou goed op jouw aanhanger? Wil je dat jouw voorklep open en dicht kan, zorg er dan voor dat je een lage of onderbouw disselkist aanschaft. Er worden vaak 4 gats ankerplaten gebruikt bij de montage van onderbouw disselkisten. Bij de keuze voor een lage disselkist offer je ruimte op voor jouw losse materialen. Om erachter te komen wat de maximale hoogte van jouw disselkist kan zijn, raden wij je aan na te meten hoeveel ruimte er zit tussen het scharnier van de voorklep en de bovenkant van de dissel. Maakt het jou niet uit of jouw voorklep open kan of niet, kies dan de disselkist waarvan jij denkt dat jij genoeg ruimte hebt voor het opbergen van jouw losse materialen.

Terug naar In en om het huis
Kentekencheck Carfix
Bekijk blogs per categorie
Lees ook eens: