KlussenKlussen

De Nederlandse vlag als symbool van trots

In de afgelopen jaren lijkt het alsof er steeds vaker een Nederlandse vlag te zien is. Toch heeft nog lang niet elk huishouden een eigen vlag. Dat is jammer, want we mogen best trots zijn op ons land. Op overheidsgebouwen wappert de driekleur elke dag. Op straat is hij alleen bij bijzondere gelegenheden te zien, zoals op Koningsdag en op 4 en 5 mei. Maar ook kun je steeds vaker een driekleur zien wapperen op de verjaardagen van andere leden van het Koninklijk huis. Bij belangrijke gebeurtenissen, zoals slagen voor het schoolexamen, wordt ook de vlag uitgehangen.

Regels voor het vlaggen

De meeste Nederlanders denken dat het niet toegestaan is om de Nederlandse vlag uit te hangen op willekeurige dagen. Dat is niet het geval. Je mag in principe elke dag de vlag uithangen als je iets te vieren hebt. Voor het vlaggen zelf gelden wel enkele regels. Ten eerste mag de vlag niet tot aan de grond reiken. Hij moet dus wat hoger hangen, dus aan een stok aan een gevel. Het is ook niet de bedoeling om de vlag ‘s nachts buiten te laten hangen. Aanbevolen wordt om hem bij zonsondergang te strijken. Daarop is één uitzondering. Als een vlag wordt verlicht mag je hem ‘s nachts wel laten hangen.

Feestdagen

De officiële data waarop je een vlag uit zou kunnen hangen worden hier op een rij gezet. Dat zijn de verjaardagen van de leden van het koninklijk huis. Op 31 januari prinses Beatrix, op 27 april Koning Willem Alexander, op 17 mei Koningin Maxima en op 7 december prinses Amalia. Het is niet gebruikelijk om te vlaggen op de verjaardagen van leden van het koningshuis die geen aanspraak kunnen maken op de troon. Andere belangrijke data om te vlaggen zijn 4 en 5 mei, 15 augustus als formele einde van de 2e wereldoorlog, en op 15 december, de officiële Koninkrijksdag.

Terug naar Vrijetijd & uitgaan
Bol.com voor je auto
Bekijk blogs per categorie
Lees ook eens: