Uw advertentie hier?

Ik wil mijn vlizotrap vervangen, wat nu?

Waar bij nieuwere huizen de vaste trap naar zolder vaak al is gemaakt zie je in wat oudere huizen vaak een vlizotrap naar zolder. Steeds meer mensen willen hun zolder betrekken bij het huis en willen dus een vaste trap. Die vlizotrap zit alleen vaak op een super onhandige plek midden in de gang of ergens in een hoekje. Wat zijn de opties als je als klusser de vlizotrap wil gaan vervangen?

Behoud van het trapgat

Een trap vervangen is over het algemeen al duur, dus we snappen dat je er voor wilt kiezen om het trapgat van de vlizotrap te behouden als dit mogelijk is. Het nadeel hiervan is dat je trapgat dan vaak erg klein is en door de plek waar de trap zit heb je waarschijnlijk ook weinig ruimte beschikbaar op de grond.

Toch zijn er wel enkele opties bijvoorbeeld een rechte smalle trap naar boven. Deze zal dan wel vrij steil zijn. Je kunt ook kiezen voor een wenteltrap/spiltrap. Deze gaan in een draaiende beweging omhoog, waardoor je op de vloer niet veel ruimte nodig hebt. Zoek bijvoorbeeld eens naar een ruimtebesparende spiltrap. Dit is een spiltrap die vaak erg smal is en speciale treden heeft om nog meer ruimte te winnen. Bij een wenteltrap/spiltrap moet je er wel rekening mee houden dat het lastig wordt om grote spullen naar boven te brengen, omdat de ruimte in de draai zeer beperkt is.

Het trapgat verplaatsen

Heb je het budget en de mogelijkheid om je trapgat te verplaatsen dan zijn er voor trappen meer mogelijkheden. Je kunt het trapgat dan maken in een loze ruimte in de gang of kiezen om de nieuwe trap boven de oude trap te plaatsen. Deze optie zie je het vaakst ook in nieuwere huizen. Het nadeel hiervan is dat de trap die boven de andere trap komt exact moet aansluiten op het trapgat van je trap beneden. Dit wil zeggen de trap kan niet kleiner zijn, want dan valt hij in het gat beneden.

De meest gebruikte trap in deze situaties is een kwartslagtrap. Dit kan dan een kwartslag beneden, boven of op beide plekken zijn. Dit ligt er aan waar je de trap op en af kunt stappen. In de meeste gevallen zal het beneden en boven een kwartslag zijn.

In deze situatie kun je eventueel ook kiezen voor een wenteltrap. Wel een grotere en ruimere als de wenteltrap/spiltrap die gebruikt wordt bij het behoud van het trapgat. Vaak kiezen mensen van voor een wenteltrap met halve draai. Let op deze moet wel altijd in een ondergrond van beton verankerd worden. Zoek dit dus goed uit voordat je voor een wenteltrap wil gaan.  

Terug naar In en om het huis
Kentekencheck Carfix