KlussenKlussen

Waarom kiezen voor aluminium velgen boven de stalen uitvoering?

Als je op zoek bent naar velgen voor onder je auto, kom je allereerst voor de keuze te staan of je voorkeur uitgaat naar aluminium velgen of de stalen uitvoering. De stalen uitvoering is de voordeligste uitvoering en is de optie die zeker tegen een stootje kan. Waarom dan toch  kiezen voor aluminium velgen boven de stalen uitvoering?

Waarom veel mensen kiezen voor stalen velgen

De keuze voor stalen velgen is goed te begrijpen. Zoals aangegeven hangt er een stuk vriendelijker prijskaartje aan dit soort velgen dan aan de aluminium opties. Daarnaast hebben stalen velgen een veel robuustere constructie. Weet je van jezelf dat je nog wel eens een stoepje meepakt? Dan kun je het beste kiezen voor stalen velgen omdat lichtmetalen velgen hierdoor snel kunnen beschadigen.

Tip: lees deze auto poets tips en weet hoe je je velgen het beste kunt poetsen

Waarom de keuze voor aluminium velgen toch een slimmere optie kan zijn

Er zijn diverse redenen te benoemen waarom aluminium velgen toch een slimmere optie kan zijn, boven de stalen uitvoeringen. Een van de belangrijkste redenen is dat aluminium velgen zorgen voor een betere warmteafvoer. He is goed om je te realiseren dat er een grote warmte wordt ontwikkeld door de banden en de remmen. Deze warmte moet worden afgevoerd en hiervoor kun je het beste de beschikking hebben over dikwandige lichtmetalen velgen. Een bijkomend (maar zeker niet onbelangrijk voordeel) is dat dit gunstige warmtetransport ervoor zorgt dat banden, het remsysteem en de wiellagers onder een lagere bedrijfstemperatuur kunnen werken en hierdoor minder snel slijten.

Een voordeel van aluminium velgen ten opzichte van stalen velgen waar weinig mensen weet van hebben, is dat de lichtmetalen opties zorgen voor minder onbalans in de auto. Lichtmetalen velgen zijn stijver dan stalen velgen om de eenvoudige reden dat aluminium zeer vormvast is en minder elastische eigenschappen heeft dan staal. Daarnaast is een aluminium velg veel minder gevoelig voor corrosie mits de velg regelmatig onderhouden wordt.

Waarom veel mensen de keuze maken voor lichtmetalen velgen

Tot slot komen we uiteraard op de reden waarom veel mensen de keuze maken voor lichtmetalen velgen. Optisch gezien zal deze keuze immers snel zijn gemaakt. Als je bij een gespecialiseerde aanbieder kijkt naar het aanbod in lichtmetalen velgen, ontdek je al snel dat je zeer veel; keuzemogelijkheden hebt. Velgen kopen wordt meteen een uitdaging maar je vindt hier gegarandeerd een velg die past bij je smaak en de gewenste uitstraling van je auto. Laten we eerlijk zijn: Aluminium velgen hebben een mooiere uitstraling dan een stalen velg met een wieldop erop. Alleen dat al is uiteraard een goede reden om te kiezen, zeker als je veel waarde hecht aan de uitstraling van je auto.

Terug naar Auto's
Kentekencheck Carfix
Bekijk blogs per categorie
Lees ook eens: