Uw advertentie hier?

Rente van een lening

Heb je op een moment geld nodig om bijvoorbeeld een stap dichterbij je toekomstperspectief te komen, dan kun je ervoor kiezen om een lening af te sluiten. Een lening afsluiten is een fijne manier om snel aan meer geld te komen, maar het kent ook zijn nadelen. Zo betaal je rente over een lening. Hoe deze rente wordt bepaald en wat je maximaal aan rente zou kunnen betalen, is afhankelijk van diverse factoren. In deze blog lees je meer over de rente van een lening.

Lening afsluiten

Een lening afsluiten kun je eenvoudig doen door naar de bank te stappen. Aan de hand van een of enkele gesprekken en je gegevens kan er een bepaald bedrag worden afgesproken voor het afsluiten van je lening. Uiteraard kijkt de bank ook of je geen andere leningen open hebt staan en de nieuwe lening ook kunt betalen. Is dit niet het geval, dan maak je geen aanspraak op een lening. Bij het afsluiten van een contract zijn er drie belangrijke aspecten die worden bepaald: 

  1. Het bedrag dat jij ontvangt;
  2. Het rente percentage;
  3. De termijnen van terugbetaling.

Rente bepalen

Hoeveel rente je moet bepalen, kan de bank bepalen. Sluit je bijvoorbeeld een lening af voor 5%, dan moet je voor elk geleende euro €0,05 rente betalen. De uiteindelijke rente die je betaald kan in de praktijk echter lager liggen. Dit komt om je jaarlijks ook aflost. Elke bank probeert wel de situatie goed in te schatten en de juiste lening en rentepercentage te geven. Een kredietverstrekker als Defam, mag alleen een lening geven, als de consument ook de mogelijkheid heeft om dit terug te kunnen betalen. Voor een bedrijf als Defam wordt er verplicht gesteld dat alle informatie duidelijk is bij de klant en dat de klant weet van alle afspraken en aflossingen. Daarbij wordt er ook gebruik gemaakt van BKR. Bureau Kredietregistratie is een centraal kantoor waar banken kunnen zien wie er een lening heeft en wie schulden heeft. 

Maximale rentepercentage

Het is momenteel nog steeds de vraag wat de overheid gaat doen met de maximale leningsrente. Sinds augustus 2020 is deze namelijk verlaagd van 14% naar 10 %. Dit zou in eerste instantie op 1 maart 2021 niet meer gelden, maar is het uiteindelijk met 6 maanden verlengd. Inmiddels is ook dit termijn verlopen, maar er nog veel onduidelijk of en hoeveel het maximaal rentepercentage gaat veranderen. Let nu daarom vooral op als je een lening aanvraagt wat voor percentage je ontvangt. 

Terug naar Geld
Kentekencheck Carfix