Uw advertentie hier?

Plaatsen van verkeersborden: vijf handige tips!

Voor het plaatsen en toepassen van verkeersborden zijn regels vastgesteld, deze zijn te vinden in de uitvoeringsvoorschriften BABW inzake verkeerstekens (UVS BABW). De regels hebben betrekking op verkeersborden, onderborden en verkeerstekens op de weg. Maar waar moet je nu op letten tijdens het plaatsen van verkeersborden? Wij geven je graag vijf handige tips!

Waar dien je op te letten tijdens het plaatsen van verkeersborden?

1. Loodrecht ten opzichte van wegas
De flespaal, de paal waar het verkeersbord op gevestigd is, dient haaks op het wegas geplaatst te worden.  De reden hiervoor is dat het verkeersbord zowel ’s avonds als overdag goed zichtbaar moet zijn, door de flespaal loodrecht op het wegdek te plaatsen kunnen de automobilisten goed profiteren van de reflectie in de verkeersborden.

Verkeersborden plaatsen met flespalen

2. Kies je plek zorgvuldig
Houd er rekening mee de verkeersborden op bepaalde plekken en hoogtes geplaatst dienen te worden. De afstand tussen het verkeersbord en de kant van de rijbaan dient minimaal 60 centimeter te zijn. De maximale afstand die er tussen de flespaal en de rijbaan mag zijn is 3,60 meter. Let goed op wanneer je een verkeersbord buiten de bebouwde kom plaatst, hier gelden vaak weer andere regels. Zo dient de afstand hier tussen rijbaan en verkeersbord minimaal 1,80 meter te zijn.

3. Houd je aan de minimale hoogte
Zoals we net zeiden is naast de plek ook de hoogte van het verkeersbord belangrijk. Zo geldt binnen de bebouwde kom de regel dat de afstand tussen het wegdek en de onderkant van het verkeersbord een minimale afstand moet bevatten van 2,20 meter. Buiten de bebouwde kom bedraagt deze afstand 1,20 meter.

4. Plaats de verkeersborden in de juiste volgorde
Wanneer er meerdere verkeersborden onder elkaar hangen moet er rekening gehouden worden met de volgorde van deze borden. Deze volgorde gaat op alfabet, de hoogste letter in het alfabet komt onderaan op de flespaal te hangen. Een A01-50 verkeersbord bijvoorbeeld geeft de maximale snelheid van 50 aan, wanneer je meerdere verkeersborden hebt komt deze onderaan te hangen. Mocht je een B01 (voorrangsweg) verkeersbord hebben, komt deze daar boven te hangen. Heb je een verkeersbord uit de categorie C, bijvoorbeeld een verboden in te rijden bord, komt deze helemaal bovenaan te hangen. 

Flespaal verkeersborden plaatsen

5. Plaats de verkeersborden aan de juiste kant van de weg
Tenslotte is het belangrijk dat verkeersborden zich aan de juiste kant van de weg bevinden. Normaal gesproken (bij uitzonderingen daar gelaten) worden de flespalen met verkeersborden aan de rechterkant van de weg geplaatst. Wanneer een verkeersbord geldt voor alle rijstroken, mag het bord ook eventueel boven de rijbanen geplaatst worden. Bij autowegen die twee- of meerstrooks gedeelten bevatten mogen de verkeersborden ook aan beide kanten van het wegdek geplaatst worden. 

Ben jij toch een echte racefanaat en wil je juist de regels aan je laars lappen? Of ben je simpelweg dol op snelle auto's? Lees dan onze racing artikelen eens door! Je vind hier alles terug dat met racing te maken heeft, van F1 tot en met eigen onderhoud. 

Veiligheid staat voorop!

Houd er altijd rekening mee dat te veel verkeersborden op één flespaal kunnen leiden voor afleiding, hierdoor wordt de veiligheid van de bestuurders in gevaar gebracht. Wij hopen dat we je een beetje op weg hebben kunnen helpen met onze tips. Vergeet voor het plaatsen van de verkeersborden niet om de uitvoeringsvoorschriften BABW goed door te nemen, zo kunnen gevaarlijke situaties voorkomen worden! 
 

Terug naar Techniek
Kentekencheck Carfix