KlussenKlussen

De juiste motorhelm kiezen

Misschien denk je dat het niet uitmaakt welke helm je opdoet op de motor. Dat maakt wel degelijk uit. Je wil zo veilig mogelijk rijden, maar misschien heb je ook behoefte aan een bepaald zicht op je omgeving. Of speelt het gewicht een rol. Er zijn allerlei soorten motorhelmen. En in al die helmen zijn weer kleuren en merken te vinden. Als je zowel een open zicht wil kunnen hebben als een gesloten helm, kies je voor een systeemhelm. Deze kun je dus zowel open als gesloten dragen. Gesloten is de motorhelm het veiligst, maar open kun je goed je omgeving zien.

Jet- en integraalhelmen

De systeemhelm is daardoor een middenweg tussen de jet- en integraalhelm. De jethelm is namelijk open aan de voorkant. De jethelm heeft dan ook geen kinstuk, en dat is precies wat deze helm minder veilig maakt. Het voordeel, behalve dat de helm open is, is dat de motorhelm ook weinig weegt. Andere helmen zijn doorgaans zwaarder. Een integraalhelm is volledig gesloten, waardoor je goed beschermd bent. Door het kinstuk dat bij integraal- en systeemhelmen hoort zijn dit soort motorhelmen wel weer zwaarder en passen ze meestal niet in de bagageruimte. Dat is dus iets om af te wegen.

Allroad- en crosshelmen

Bovengenoemde helmen zijn vooral ideaal voor dagelijkse rijders en vakantierijders. Als je buiten de verharde wegen met de motor wil rijden, kun je ook kiezen voor één van die motorhelmen. Maar je kunt ook een allroadhelm overwegen. Die lijkt op een crosshelm. De crosshelm is bedoeld voor de motorcross, dat is natuurlijk logisch. De crosshelm is net als de jethelm open aan de voorkant, maar heeft dan weer wel een kinstuk. Het verschil tussen de allroad- en crosshelm is dat de laatste geen vizier heeft. Een allroadhelm heeft dat dan weer wel. Allroad- en crosshelmen zijn ook weer zwaarder.

Terug naar Auto's
Kentekencheck Carfix
Bekijk blogs per categorie
Lees ook eens: