KlussenKlussen

5 dingen die je nog niet wist over containers

Containers, we nemen ze voor lief. In groten getale worden ze gebruikt om spullen per boot of trein mee te vervoeren, of enkel voor opslag van goederen. Een container lijkt voor velen een oninteressant voorwerp, maar wat weten we er eigenlijk van? We delen vijf interessante feitjes over containers.

Gevolgen schaarste zeecontainers op prijzen winkelaanbod

Wist je dat zeecontainers van invloed zijn op de prijs van goederen? Dit is een actueel onderwerp. De prijs van zeecontainers is door schaarste de laatste tijd fors gestegen. Daardoor stijgen de transportkosten van goederen, en dat wordt uiteindelijk ook doorberekend in de prijs. Daarnaast kan de schaarste van zeecontainers ook voor schaarste in de schappen van winkels zorgen. Als er geen containers zijn om de goederen in te vervoeren, loopt de levering immers vertraging op. Gelukkig betaal je niet overal de hoofdprijs voor een zeecontainer.

Een opslagcontainer is geen zeecontainer

Een container is een container? Nee, want een opslagcontainer en een zeecontainer zijn echt twee verschillende dingen. Een opslagcontainer is in de regel niet geschikt voor hetzelfde soort transport als zeecontainers. Zeecontainers voldoen aan strenge ISO-eisen voor zowel veilig vervoer als het behoud van de kwaliteit van de goederen die erin vervoerd worden. Andersom kun je wel een voormalige zeecontainer als container kopen voor opslag, omdat zeecontainers zich daar prima voor lenen.

Pas in 1956 uitgevonden

Al in de tijd van de VOC transporteerde Nederlanders goederen over de wereld. Maar dat gebeurde niet in containers. Waarom? Omdat de container pas in 1956 werd uitgevonden, door een Amerikaan genaamd Malcolm McLean. Het is bijna niet voor te stellen dat iets wat zo simpel lijkt pas iets meer dan 65 jaar bestaat en dat we nu niet beter weten.

Waterpas neerzetten

Ken je dat, dat je een kast verplaatst en de deurtjes opeens uit het lood hangen en niet meer goed sluiten? Datzelfde principe is van toepassing op containers. Net als een cast, moet een container waterpas staan om naar behoren te functioneren. Zet je een container niet waterpas, dan kan het zo zijn dat de deuren van de container niet meer opengaan.

Made in China

Wie maakt die containers eigenlijk? Nou, voornamelijk de Chinezen. ‘Made in China’ is doorgaans niet direct een teken van kwaliteit, maar containers bouwen doen ze als de beste. De prijsstijging van containers is dan ook goeddeels toe te schrijven aan de Chinezen, hoewel de prijs van grondstoffen daar natuurlijk ook een rol in speelt.
Weer wat geleerd, dus. Zoals hoe een simpel lijkende uitvinding uit 1956 de prijzen die wij betalen in de winkel kan beïnvloeden. En dat je snel moet toeslaan als je een container wilt kopen of huren, omdat ze binnen no-time vergeven zijn.

Terug naar Techniek
Kentekencheck Carfix
Bekijk blogs per categorie
Lees ook eens: