KlussenKlussen

Valstopblokken 

Bij het werken in de bouwindustrie is het belangrijk om precies te weten welke veiligheidsmaatregelen je moet nemen. Natuurlijk heb je een helm nodig, en wat beschermende klusschoenen, maar een van de belangrijkste dingen om over na te denken, vooral bij het werken op hoogte, zijn valstopblokken. 

Wat zijn valstopblokken?

In zijn eenvoudigste vorm bestaan valstopblokken uit een kabel die wordt vastgezet door een reeks eind- en tussenliggende ankerpunten en kan volledig opgerold worden. Door een lichaamsharnas en vanglijn te verbinden met een shuttle die langs de lijn rijdt, kan een werknemer veilig langs een verticaal of een horizontaal vlak bewegen. Denk maar aan de bouwvakkers die bovenop wolkenkrabbers en andere vrij hoge gebouwen moeten werken. Kabelsystemen hebben een bedrieglijk eenvoudig ontwerp, maar als ze correct worden uitgevoerd, zijn het in feite hoogtechnologische valstopblokken. Valkblokken zijn in verschillende materialen en lengtes (vaak 6 tot 30 lang) verkrijgbaar, afhankelijk van de specifieke situatie. 

Waar worden valstopblokken voor gebruikt? 

Valstopblokken, ook wel valbeveiliging genoemd, maken deel uit van de veiligheidsuitrusting die het werken op hoogte veiliger maakt. Over het algemeen verwijst de term naar elk type systeem dat is gepland om vallen van hoogte te voorkomen of te minimaliseren. In dit geval hebben we het over valstopblokken. Deze apparaten zijn zogenaamd Self Retracting Lifelines (SRL's). In het geval van een val wordt het trommelremmechanisme dat het kabel of de webbing vasthoudt (die aan het harnas van de gebruiker is bevestigd), geactiveerd en stopt het de val. Alle zelfintrekbare valbeveiligingsblokken zijn ontworpen voor gebruik in verticale of bijna-verticale toepassingen, en sommige zijn ook getest en goedgekeurd voor gebruik in andere toepassingen, bijvoorbeeld horizontaal (zoals een val van een platte dak bijvoorbeeld). 

Goede controle veiligheid en werking

Er wordt bij valstopblokken altijd een lichte spanning uitgeoefend, maar het stelt de gebruiker in staat om vrij door zijn ruimte te kunnen bewegen. Het remmechanisme wordt pas ingeschakeld als de reddingslijn een kritische snelheid bereikt. Een valstopblok is essentieel om de veiligheid van elke individuele werknemer te garanderen, vooral in combinatie met een opvangblok met intrekbare en zelf intrekkende lijnen voor gebruikers in moeilijkheden.

De maximale massacapaciteit van gebruikers van een valstopblok kan variëren met de toepassing van het gebruik. Ze moeten ook natuurlijk worden goedgekeurd door een aantal testen door te lopen. Dit is om ervoor te zorgen dat ze veilig zijn en ook werkelijk door bouwvakkers kunnen worden gebruikt.

Terug naar Techniek
Kentekencheck Carfix
Bekijk blogs per categorie
Lees ook eens: