Uitleg over Pachinko

Geplaatst op: 14-06-2013

Nog nooit van het spel gehoord? Dat kan goed kloppen, want in Nederland en ook de rest van Europa wordt het spel (nog) nauwelijks gespeeld. Het is echter een speelautomaten variant die voor een wereldwijde gokomzet zorgt die wel 4x de totale omzet van casino's is. Deze omzet wordt voornamelijk in het verre oosten behaald.

Pachinko is een spel dat vooral in Japan en Korea razend populair is. Op vrijwel iedere straathoek is er een automatenhal te vinden waar je tientallen Pachinko machines kunt vinden. Het spel is het beste te omschrijven als een combinatie van een gokkast, zoals wij die kennen, en een flipperkast. Het flipperkast element zit 'm erin dat je een bal een speelveld in moet schieten. De bal moet vervolgens in een gat vallen, waarna het volgende bonus spelelement start. Er staan echter zogenaamde poppen (of pins) in de weg. Deze belemmeren de rechtstreekse weg naar het gat, waardoor het een skillgame wordt met een geluks element. Mis je het gat, dan valt je bal onderaan het speelveld in een bak en win je niks. Weet je je bal echter in het gat te mikken, dan krijg je extra ballen. Win je meer ballen, dan waarmee je starte dan maak je dus winst.

Het wegschieten kan harder of zachter. Daarnaast wordt er op de meeste moderne Pachinko apparaten een bonusgame gestart als je het gat weet te bereiken. Dit lijkt op het rollenspel van de bij ons zo bekende gokkast. Je moet namelijk ook op 3 rollen een combinatie met de juiste fruitjes zien te maken. Bij een juiste combinatie ontvang je extra ballen. Deze extra ballen moet je eigenlijk als credits zien.

In Japan mag gokken eigenlijk niet. Echte geld prijzen mogen er dan ook officieel niet worden uitgekeerd. Maar omdat er meer dan 16 miljoen spelers zijn en deze hun favoriete spel toch echt willen blijven spelen hebben ze hier truckjes op  verzonnen. Zo kun je bijvoorbeeld wel beertjes winnen (net zoals bij een kermis attractie). Deze beertjes kun je dan bij een kassa ernaast inwisselen voor geld. Zo kun je toch indirect geldprijzen winnen. Leuk toch! (bron: http://www.gokkasten.info/)

Zelf eens proberen? Het aanbod is beperkt, maar als je goed zoekt vind je toch wel enkele plekken op het internet waar je Pachinko zelfs gratis kunt spelen zonder dat de software geheel in het Japans of Koreaans is. Enkele aanbieders vind je bijvoorbeeld op dit portaal met uitleg over pachinko. Alvast veel plezier met het spel!

=