Handelen in commoditys

Geplaatst op: 30-07-2013

Het handelen in commodity's staat in principe voor het beleggen in grondstoffen en goederen. Deze commodity's zijn als het ware goederen die dagelijks gebruikt worden door de mens. Al sinds het begin van de mensheid werd er gehandeld in de traditionele grondstoffen en zodoende kan er stellig gezegd worden dat het handelen in commodity's ook te allen tijde zal blijven bestaan, aangezien het hedendaags nog steeds een zeer belangrijke rol speelt in de samenleving.

De diverse commodity's

Er bestaan verschillende soorten commodity's, namelijk te weten de grondstoffen, de basisgoederen en de bulkgoederen. Onder deze goederen en grondstoffen vallen veel verschillende materialen, zoals de edelmetalen, de delfstoffen, de agrarische producten en de energieke materialen. Er is dus veel mogelijk op het moment dat je besluit om te gaan handelen in commodity's. In grondstoffen kan belegd worden doordat deze veelal voor een langere periode opgeslagen kunnen worden. Aan de hand van termijncontracten vindt de verhandeling van deze grondstoffen in kwestie dan plaats. Hierbij wordt dan wel de grondstoffenkoers voor de toekomstige leveringen bepaald. Door de economische omstandigheden kunnen commodity's zeer populair worden. Met name goud is een zeer stabiele belegging gebleken. Daarom wordt het beleggen in goud al eeuwen als meest populaire vorm van commodity gezien. De waarde fluctuatie is laag, maar goud blijft wel altijd zijn waarde behouden. Beleggen in goud is daarom vooral in economisch slechte tijden zeer populair.

Verkrijging van commodity's

Om commodity's te verkrijgen, die je naar een termijnmarkt te gaan waar de termijncontracten worden verhandeld. Op deze plek komen alle verkopers en kopers bij elkaar, waarna  de grondstoffenkoers vanzelf bepaald wordt door de mate van vraag en aanbod. Zo kan het zijn dat de prijzen van de grondstoffen verhoogd worden op het moment dat het aanbod laag is en de vraag hoog, terwijl er bij een lage vraag en hoog aanbod de prijzen verlaagd zullen worden. Het is dus belangrijk om in te spelen op al deze schommelingen, zodat er uiteindelijk een winstgevend contract overblijft.

=